Thursday, December 22

Book: Buku Cerita Malaysia Tidak Ke Piala Dunia

Ada apa dengan Cerita Malaysia Tidak ke Piala Dunia?

Cerita Malaysia Tidak Ke Piala Dunia (CMTKPD) merupakan buku yang mengisahkan kisah perjalanan Skuad Bola Sepak Malaysia yang berhempas-pulas cuba melayakkan diri ke Piala Dunia walaupun acap kali gagal. Penulis akan mengulas setiap kempen kelayakan Piala Dunia yang disertai oleh Skuad Bola Sepak Malaysia, bermula dengan kempen kelayakan Piala Dunia 1970.

Setiap pusingan kelayakan dikupas dengan baik. Bermula dengan persediaan dan latihan pasukan kebangsaan, ulasan setiap babak penting dalam perlawanan dan kesan selepas kegagalan setiap kali kempen kelayakan tamat.

Penulis mengulas bagaimana persediaan skuad bola sepak bermula. Bermula bagaimana pemain dikumpulkan dan di mana padang latihan mereka dan masalah yang terjadi di kem latihan.

Kemudian penulis mengulas tentang setiap peralawanan dalam kempen kelayakan tersebut. Cara pengulasan penulis sedikit sebanyak menerbitkan bayang di dalam kepala aku, cuba menggambarkan peristiwa tersebut di dalam otak.

Aku agak kagum dengan penulis. Aku tertanya-tanya dari mana sumber yang si penulis dapat untuk menulis buku ini? Setiap ayat yang ditulis bagaikan pengalaman benar penulis yang menonton semua perlawanan dengan mata kepalanya sendiri. Ke memang betul dia tengok semuanya?

CMTKPD diterbitkan oleh penerbit indie terkemuka Malaysia, Dubook Press dan boleh diorder di Badger Malaysia pada nilai RM20.

No comments: